Zaznacz stronę

To stare porzekadło wszystkim wydaje się raczej oczywiste. Myślę, że każdy dały sobie „rękę uciąć” za to, że wie jak postępować z nożem kuchennym i robi to zawsze idealnie. Ale nie czarujmy się, kuchnia to czasem pole walki i nie zawsze udaje nam się wszystko przewidzieć, zrobić w odpowiedniej kolejności czy też w odpowiedni sposób.

Czynność powtarzana wiele razy wchodzi nam w nawyk. W taki sposób się uczymy ale też ugruntowujemy wiedzę. W kuchni nam jest to niezwykle potrzebne bo dobre nawyki usprawniają pracę, nie powodują nadmiernego zmęczenia i sprawiają, że nasz sprzęt jest zawsze w nienagannym stanie, gotowy do gotowania. Zatem powtarzajmy sobie jak najczęściej jakie czynności należy wykonywać w kuchni, aby nie zrobić sobie krzywdy oraz nie zniszczyć swojego sprzętu (i to czasami dość drogiego).


8 rad jak dbać o swój nóż kuchenny

✔️ Nóż kuchenny ZAWSZE MYJEMY ręcznie za pomocą delikatnej szmatki i łagodnego detergentu. Po wyjęciu noża z opakowania zaraz po zakupie, przemyj go aby pozbyć się pozostałości po produkcji.

❗️ Nigdy NIE MYJ NOŻA KUCHENNEGO W ZMYWARCE. Większość noży ma uchwyt z drewna (np. pakkawood), który w dłuższej perspektywie nie przetrwa takiego katowania.

✔️ Noże kuchenne PRZECHOWUJ OSOBNO. Ostrza nie lubią ścisku w przegródce na sztućce i nie lubią obijać się o siebie. Szybciej się wtedy tępią a także przy wyciąganiu noża z takiego ścisku istnieje możliwość poważnego skaleczenia się.

❗️ Nigdy NIE KRÓJ NA KAMIENNYCH CZY SZKLANYCH deskach do krojenia. W ten sposób stępisz swoje noże kuchenne szybciej niż maszynkę do golenia. Najlepsze deski do krojenia to te drewniane lub te marki ASAHI czy HASEGAWA. W najgorszym wypadku i ta z tworzywa da radę.

✔️ Podczas mycia noża ZWRACAJ UWAGĘ NA RĘKOJEŚĆ I NASADĘ. Drobiny jedzenia zbierają się w różnych miejscach i nie trudno w przypadku kiepskiego umycia noża kuchennego o rozwój bakterii.

❗️ Nigdy NIE KRÓJ NOŻEM MROŻONEK i KOŚCI. Do takich prac przeznaczony jest tylko jeden jedyny typ noża – TASAK (nie mylić z Chińskim tasakiem, który jest rodzajem noża Szefa kuchni).

✔️Po ręcznym umyciu noża kuchennego przetrzyj go suchą ściereczką i daj wyschnąć, zostawiając przez dłużą chwilę na blacie. Dopiero tak przygotowane narzędzie schowaj do bloku na noże, przyczep do listwy magnetycznej lub złóż do odpowiedniego pudełka (pokrowca).

❗️  Nie panikuj jak zobaczysz na swoim nożu kuchennym rdzę lub jakiekolwiek uszkodzenia. Prawie wszystko jest do odratowania! Poprzez odpowiednie szlifowanie i polerowanie można przywrócić nóż do jego stanu świetności.

Sławomir Bieroń – znawca i pasjonat sztuk kulinarnych

Zdjęcia: OMC (dla sklepu Souschef.pl)