To, że raz na jakiś czas zatniemy się podczas krojenia cebuli, to w zasadzie nic. Niektórym zdarzą się i poważniejsze wypadki, jak odkrojenie opuszka palca czy kawałka paznokcia. Ból jest wtedy okropny a krew sika po całym blacie kuchennym (wiem, bo sam to przerabiałem). Jednak, na całe szczęście, takie rany dość szybko się goją. Niestety z historią ludzkości związane są też bardziej makabryczne zdarzenia, a wynalezienie noża kuchennego pogłębiło jedynie spektrum możliwych do doznania obrażeń.

Brutalna prawda o nożach kuchennych
W tym miejscu chciałbym ostrzec co wrażliwsze osoby. Choć mamy do czynienia z historią to wciąż potrafi ona szokować i przyprawiać o zawrót głowy. I pomimo tego, że na przykład nóż Szefa kuchni wydaje się w sumie niegroźnym i logicznym narzędziem do przygotowywania potraw, to… nie raz stał się przyczyną zgonu. Nie wierzycie? Poniżej parę przykładów zastosowania noża niezgodnie z jego przeznaczeniem i wbrew zasadom BHP w kuchni:
- 44 roku p.n.e. – Juliusz Cezar został zamordowany nożem przez grupę spiskowców, którzy byli niezadowoleni z jego rządów. Najbardziej znany z nich to Brutus.
- 1964 – Kitty Genovese została w Nowym Jorku zamordowana nożem. I choć wiele osób widziało atak to nikt nie zainterweniował (znak naszych czasów – znieczulica?)
- 1969 – aktorka i żona reżysera Romana Polańskiego, Sharon Tate, została zamordowana nożem przez członków sekty Charlesa Mansona.
- 1964 – Nicole Brown Simpson, była żona O.J. Simpsona, wraz ze swoim przyjacielem Ronaldem Goldmanem zostali zamordowani nożem. Oskarżonym był O.J. Simpson.
- 2003 – szwedzka minister spraw zagranicznych Anna Lindh została zamordowana w sklepie odzieżowym przez Mijailo Mijailovića

Użytkowanie noży kuchennych zgodnie z przeznaczeniem
Choć można sobie po cichu żartować na ten, czy inny temat, to w ostatecznym rozrachunku bądźmy uważni i nie spieszmy się w kuchni. Każdy nóż kuchenny potrafi zaciąć skórę, nawet ten dość tępy. A wysokiej klasy profesjonalne noże japońskie są już tak diabelnie ostre, że pod samym ciężarem ostrza przecinają produkty kuchenne. Widzieliście może „test pomidora”? No właśnie!
Sławomir Bieroń – znawca i pasjonat sztuk kulinarnych
Zdjęcia: OMC (dla sklepu Souschef.pl)