W dzisiejszych czasach przy zdobywaniu informacji posiłkujemy się, w ogromnej mierze, internetem. A niestety danych jest coraz więcej. Co chwila pojawiają się nowe treści, zarówno te pisane jak i filmowe. W natłoku publikacji podjęcie decyzji jest bardzo trudne, a weryfikacja także niełatwa. Czy warto zatem wierzyć we wszystko co się pojawia w internecie? W oparciu o dane przesłane przez producenta obalamy mity na temat ultralekkich żeliwnych garnków marki UNILLOY.
Żeliwo nie jest trudne w konserwacji
Nie ma takich naczyń kuchennych, o które nie trzeba dbać, a naczynia żeliwne należą do jednych z najtrwalszych. W przypadku żeliwa nakład pracy jest niewielki. Jeśli powierzchnia jest pokryta specjalną powłoką zapobiegającą przywieraniu (jak w garnkach marki UNILLOY) to do pielęgnacji i konserwacji wystarczy ciepła woda, łagodny detergent i miękka ściereczka. Jeśli są to patelnie z ultralekkiego żeliwa to dochodzi do tego olej jadalny. Po każdym smażeniu, umyciu i wysuszeniu patelni całą powierzchnię delikatnie smarujemy olejem. Wtedy mamy gwarancję, że nie pojawi się efekt rdzewienia.

Naczynia żeliwne długo się nagrzewają
W fizyce zawsze jest „coś za coś”. Jeśli chcemy szybko rozgrzać patelnię to używamy aluminiowej z bardzo cienkim dnem. Niestety także dość szybko ją zniszczymy, bo wysoka temperatura jednak zrobi swoje. Naczynia żeliwne dłużej się nagrzewają, ale świetnie akumulują i rozprowadzają ciepło na całej powierzchni. Dobrze rozgrzana patelnia z ultralekkiego żeliwa UNILLOY potrafi szybciej oddać ciepło potrawie niż naczynia z innych metali. Dzięki temu smaży się na niej zdecydowanie wygodniej.
W garnkach i patelniach żeliwnych nie można smażyć bez tłuszczu
Trzeba pamiętać, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i przejmuje częściowo aromaty ze smażonych czy duszonych potraw. Jest też ważnym składnikiem podczas obróbki termicznej mięs lub warzyw. W przypadku japońskich patelni żeliwnych jest także niezbędny do konserwacji powierzchni. Zarówno podczas przygotowywania potraw na tłuszczu jak i późniejszej konserwacji, tworzy on na powierzchni naczynia delikatną powłokę, która zabezpiecza patelnię.
Żeliwne garnki i patelnie można użytkować przez wiele lat
Trwałość żeliwa jest wręcz przysłowiowa. Niejedna babcia to potwierdzi. Przy prawidłowej i częstej konserwacji możemy się cieszyć żeliwnymi naczyniami przez bardzo długie lata. A patelnie czy garnki bez specjalnej powłoki zapobiegającej przywieraniu są też dużo mniej wrażliwe na zadrapania. Warto zatem dbać, aby na powierzchni nie pojawiły się rdzawe zacieki ani nie poddawać naczyń szokowi termicznemu. Nagłe schłodzenie mocno rozgrzanego żeliwa może doprowadzić do popękania powierzchni i całkowitego zniszczenia garnka lub patelni.

Żeliwne naczynia japońskiej marki UNILLOY są bezpieczne dla zdrowia
Podczas smażenia czy duszenia japońskie żeliwne naczynia nie wydzielają szkodliwych substancji. Nawet garnki UNILLOY pokryte powłoką ze szkła nieorganicznego są bezpieczne. Producent zadbał o odpowiednie badania i dopuszczenia, które są dostępne dla każdego użytkownika. A pamiętajmy, że rynek japoński jest dużo bardziej restrykcyjny od rynku europejskiego. Dlatego bez obaw możemy korzystać z najlżejszych garnków i patelni żeliwnych.
Naczynia żeliwne możemy używać na indukcji
Garnków i patelni marki UNILLOY można używać na dowolnym źródle ciepła. Jest to bez różnicy, czy gotujemy na gazie, indukcji czy też może płycie elektrycznej. Jest im nie straszny nawet grill czy ognisko. Pamiętajmy jedynie o bezpieczeństwie użytkowania takiego garnka i chwytajmy poprzez odpowiednie rękawice aby się nie poparzyć.
Naczynia żeliwne mogą być ciężkie…
…ale nie w przypadku garnków i patelni marki UNILLOY! Specjalne opatentowane żeliwo, które jest wykorzystywane m.in. w przemyśle lotniczym czy automotive, potrafi być blisko dwa razy lżejsze od tradycyjnego żeliwa wykorzystywanego przez europejskich producentów naczyń. Tym samym patelnie i garnki UNILLOY wagowo prawie zrównują się z patelniami i garnkami wykonanymi ze stali nierdzewnej.
Sławomir Bieroń – znawca i pasjonat sztuk kulinarnych
Zdjęcia: OMC (dla sklepu Souschef.pl)