
Nóż kuchenny w roli (prawie) głównej
Jako przedmiot codziennego użytku, nóż kuchenny pojawia się w bardzo wielu filmach. Zwykle jednak będąc rekwizytem dalszego planu. Wiele jest produkcji o gotowaniu, wiele akcji dzieje się w kuchni, a nawet sporo filmowych morderstw zostało popełnionych nożami. Czy są...

Czas na ochronę japońskich noży kuchennych
Z japońskimi nożami nie ma żartów. Legendarna ostrość to nie przesada. Specjalne stopy stali, od wieków udoskonalana technologia i kunszt japońskich rzemieślników nie mają sobie równych. A jak siebie i same noże chronić na co dzień, będąc w kuchni lub też gdzieś w...

Wpływ wilgoci na rękojeści
Wyjątkowe narzędzia kuchenne, jakimi niewątpliwie są japońskie noże, wymagają odpowiedniego traktowania. By spełniały podstawowe założenia – pozostawały ostre i służyły nam przez długie lata, należy odpowiednio się z nimi obchodzić. Ostrząc, czyszcząc i przechowując...

Dobra stal zawsze w cenie
Stal japońska to towar niezwykle cenny i opuszczający Kraj Kwitnącej Wiśni jedynie jako produkt gotowy. Takim sposobem Japończycy bronią się przed konkurencją, a zwłaszcza przed nieuprawnionym wykorzystaniem wizerunku najostrzejszych noży kuchennych i wytrzymałego...

Historia marki Hasegawa
Firma Hagesawa swoją siedzibę ma na największej japońskiej wyspie Honsiu, w mieście Chiba (prefektura Chiba). Działa od połowy lat 50-tych XX wieku, dostarczając amatorom gotowania i profesjonalnym kucharzom doskonałe produkty do pracy w kuchni. Poza akcesoriami...

Mały, ale wariat
Tak, znam osoby, które nożem Szefa kuchni obierają ziemniaki. Wiem, da się. Ale czy faktycznie trzeba się aż tak narażać? Rozumiem, że są mistrzowie ostrza, którzy w operowaniu swoimi japońskimi nożami doszli do takiej perfekcji, że nie straszne im są rzodkiewki czy...

O marce Techno-Tsukihoshi
Firma powstała w roku 1947 i od tej pory działa nieprzerwanie, zatrudniając obecnie ok. 200 osób. Siedziba firmy Techno-Tsukihoshi znajduje się w miejscowości Ukiha, w prefekturze Fukuoka, położonej w środkowej części wyspy Kiusiu. Przedsiębiorstwo posiada dwie...

Jak dbasz, tak masz
To stare porzekadło wszystkim wydaje się raczej oczywiste. Myślę, że każdy dały sobie „rękę uciąć” za to, że wie jak postępować z nożem kuchennym i robi to zawsze idealnie. Ale nie czarujmy się, kuchnia to czasem pole walki i nie zawsze udaje nam się wszystko...

Gotowanie – relaks czy mordercza walka?
Tytuł tego tekstu jest troszkę przesadzony, ale jest to przesada celowa. Bo to, co niektórzy traktują jak hobby i na co są w stanie poświęcać godziny ze swojego wolnego czasu, czując przy tym przyjemność, to inni traktują jak przykry obowiązek. Z czego wynika stosunek...

Skąd pomysł na noże z ząbkami?
Jak większość rzeczy, które wymyśla człowiek, tak i ząbki w nożach wzięły się z obserwacji natury. Człowiek czerpie garściami z wynalazków Matki Ziemi i adaptuje je na swoje potrzeby. Wszystkie te sprytne rzeczy mają ułatwiać ludziom życie. Inspiracja z prehistorii na...