Zaznacz stronę

Nie jest znana osoba, która jako pierwsza wprowadziła na rynek noże do pizzy. Nie znamy też dokładnie czasu i miejsca pojawienia tych specjalistycznych narzędzi. Można jedynie przypuszczać, że pierwsze tego typu ostrza pojawiły się w XIX wieku wraz z rozpowszechnieniem we Włoszech najsłynniejszego podpłomyka świata i popularyzacją ciasta na pizzę.

Odmiany noży do pizzy – jak odmiany noży kuchennych

I z całą pewnością nóż do pizzy jest profesjonalnym nożem kuchennym! Dlaczego? Bo przede wszystkim służy do krojenia jedzenia. Pod tym względem spełnia funkcję noża. No i posiada ostrze, które czasami jest bardzo specyficzne ale wciąż funkcjonalne. Przez lata nóż ten przechodził wiele przemian i w zależności od miejsca, w którym się pojawiał przyjmował unikalny kształt i charakterystyczne cechy. Możemy zatem rozróżnić parę rodzajów noży do pizzy:

  • nóż z ostrzem prostym – czyli tradycyjny prosty nóż kuchenny (typ noża Szefa kuchni) o długiej klindze umożliwiającej łatwe i precyzyjne przekrojenie placka. Jest to takie ostrze, które spotkamy w każdym domu i wykorzystujemy do przygotowania każdej potrawy.
  • nóż okrągły z ostrzem ząbkowanym/falistym – ostrze tego noża posiada ząbkowaną/falistą krawędź zapewniającą łatwiejsze krojenie upieczonego ciasta. Pozwala jednym prostym przeciągnięciem rozkroić placek na dowolną ilość części.
  • nóż okrągły z ostrzem gładkim – tak jak poprzedni pozwala na szybkie rozkrojenie pizzy na części, z tym, że dzięki gładkiej krawędzi możliwe jest wycinanie kształtów okrągłych i owalnych. Jest dużo precyzyjniejszy od okrągłego noża z ostrzem ząbkowanym.
  • nóż z dwiema rączkami – tradycyjna długa klinga z rękojeściami po obu stronach. Lekko wygięte ostrze zapewnia precyzyjne cięcie za pomocą ruchu kolebkowego. Takim nożem z łatwością pokroimy największą pizzę na dowolną ilość kawałków.
  • nóż elektryczny – działa na zasadzie piły. Ząbkowane ostrze porusza się ruchem posuwisto-zwrotnym ułatwiając porcjowanie placka.


Jak w końcu tę pizzę pokroimy nożem do pizzy…

Pamiętajmy, podpłomyk tradycyjnie jemy palcami aby żaden rodowity Włoch, czy Włoszka, nie “zmoczyli nam głowy”. Chyba, że względy higieniczne zmuszają nas do amerykańskiego jedzenia pizzy sztućcami. Jednak to już temat na kolejną opowieść.

Sławomir Bieroń – znawca i pasjonat sztuk kulinarnych
Zdjęcia: OMC (dla sklepu Souschef.pl)