Zaznacz stronę

O ile drewno jest materiałem uniwersalnym i przyjaznym dla człowieka, o tyle wszelkie tworzywa sztuczne już takie być nie muszą. A w przypadku desek do krojenia sprawa jest na tyle ważna, że poprzez kontakt deski z żywnością mogą się dziać różne „cuda”. Czy warto jednak inwestować w nowoczesne technologie i tworzywa? Dwaj japońscy producenci postawili sobie za punkt honoru stworzenie takich desek do krojenia, które byłyby antybakteryjne, odporne na cięcie ekstremalnie ostrymi japońskimi nożami, nie tępiące takich świetnych noży a przy tym dały radę wytrzymać długi czas użytkowania w kuchni. Pierwszy typ desek to kompozytowe deski PARKER ASAHI (mieszanka kauczuku syntetycznego z wiórami drewna) słynące w świecie z długiego czasu użytkowania. Drugi typ to laminowane deski HASEGAWA (sklejone dwie warstwy elastomeru z drewnianą deską pośrodku) najczęściej wybierane przez mistrzów sushi. Jak na tle takich wspaniałych produktów wypadają inne deski? Plusy i minusy każdego rozwiązania znajdziesz poniżej.

SZKŁO czyli szklane deski do krojenia o pięknych kolorach

+ łatwe do utrzymania w czystości

+ różnorodność wzorów

+ niedrogie

+ można myć w zmywarce

– śliska powierzchnia

– kruche i łamliwe

– głośne podczas krojenia

– wymaga starannego przechowywania

– szybko tępi noże

MARMUR / GRANIT czyli raczej deski do serwowania

+ ekskluzywny i naturalny wygląd

+ łatwy do utrzymania w czystości

+ wytrzymuje wysokie temperatury

– śliska powierzchnia

– kruchy i łamliwy

– duża waga

– głośny podczas krojenia

– wymaga starannego przechowywania

– szybko tępi noże

– z kwasami trudny do wyczyszczenia

BAMBUS i najpopularniejsze bambusowe deski do krojenia

+ niedrogi

+ naturalny

+ dobry stosunek jakość – cena

+ dobrze „trzyma” produkty

– tępi noże

– trudny w utrzymaniu w czystości

– pozostają przebarwienia i ślady po cięciu

– potrafi się wypaczyć i rozkleić

– wrażliwy na temperatury

TWORZYWA i najtańsze oraz najdroższe deski do krojenia

+ duży wybór

+ droższe pozbawione wad tańszych

+ łatwe do utrzymania w czystości

+ dobrze „trzymają” produkty

+ wykorzystują materiał z recyklingu

– lepsze deski są drogie

– na tańszych zostają ślady po cięciu

– grubsze deski są dość ciężkie

– wpływają na ostrość noży

– wrażliwe na temperatury powyżej 90C

– cieńsze potrafią się ślizgać na blacie

KOMPOZYTY czyli najlepsze japońskie deski do krojenia

charset=Ascii

+ duża trwałość i wytrzymałość

+ znikomy wpływ na ostrość noży

+ antybakteryjne i łatwe do utrzymania w czystości

+ dobrze „trzymają” produkty

+ rekordowy czas użytkowania

– wysoka cena

– grubsze deski są dość ciężkie

– wrażliwe na temperatury powyżej 90C

DREWNO czyli tradycyjne deski do krojenia

+ dość trwałe

+ naturalny i piękny wygląd

+ niewielki wpływ na ostrość noży

+ dobrze „trzymają” produkty

– trudne w utrzymaniu

– wymagają specjalnej pielęgnacji

– pozostają przebarwienia i ślady po cięciu

– potrafi się wypaczyć i rozkleić

– grubsze dużo ważą

– wrażliwe na wysokie temperatury

Sławomir Bieroń – znawca i pasjonat sztuk kulinarnych

Zdjęcia: OMC (dla sklepu Souschef.pl)