Zaznacz stronę

Firma Hagesawa swoją siedzibę ma na największej japońskiej wyspie Honsiu, w mieście Chiba (prefektura Chiba). Działa od połowy lat 50-tych XX wieku, dostarczając amatorom gotowania i profesjonalnym kucharzom doskonałe produkty do pracy w kuchni. Poza akcesoriami kuchennymi, Hasegawa wytwarza różnego rodzaju materiały wodoodporne, półprodukty do nart oraz desek snowboardowych, a także sprzęt do Kendo. 

Szeroki zakres wytwórstwa, jednak skąd w mieście Chiba wzięła się firma Hagesawa?

Początki producenta doskonałych desek do krojenia

To, z czym dziś kucharze kojarzą najbardziej markę Hagesawa – czyli doskonałej jakości deski do krojenia – pojawiło się z czasem. Założona w roku 1955 firma początkowo skupić miała się na produkowaniu materiałów narciarskich. 

Narta zbudowana jest z drewnianego rdzenia, który umieszcza się między dwoma arkuszami plastiku. Konstrukcja plastik-drewno-plastik nie ma prawa ulec rozdzieleniu, ponieważ w przypadku jej rozwarstwienia, zdrowie, a nawet życie narciarza mogłyby zostać zagrożone. 

Kompozyt o niezwykłych właściwościach

Zdając sobie z tego doskonale sprawę, inżynierowie firmy Hasegawa skupili się w swoich badaniach od początku na kwestiach związanych z jak najlepszym scaleniem plastiku i drewna. Bazując na własnych pomysłach, nowoczesnej technologii i firmowym know-how, uzyskali kompozyt o unikalnych właściwościach.

Nazywany „technologią laminowania klejem” niezwykły, charakterystyczny dla Hasegawy sposób tworzenia materiałów do produkcji nart, okazał się przydatny i efektywny dla zupełnie innego sektora. Firma Hasegawa od lat wytwarza bowiem również niepowtarzalnej jakości deski kuchenne.

Deski do krojenia marki Hasegawa są w swojej konstrukcji podobne do konstrukcji narty. Składają się one z drewnianego rdzenia, zabezpieczonego dwoma arkuszami plastiku. Ich wysoka funkcjonalność sprawiła, że choć firma nadal wytwarza materiały dla narciarstwa i snowboardu, to jednak jej flagowym produktem i synonimem nazwy znanym na całym świecie, stały się właśnie deski kuchenne.

Deski do krojenia marki Hasegawa

Deski marki Hasegawa są szczególnie doceniane przez kucharzy przygotowujących dania kuchni japońskiej i tych, którzy posługują się w swojej pracy japońskimi nożami. Te ostre i precyzyjne narzędzia są równocześnie delikatne, przez co wymagają odpowiedniego traktowania. 

Odpowiednio dobrana deska do krojenia pozwala japońskiemu nożowi zachować ostrość. Wytwarzane w Japonii deski kuchenne Hasegawa są równocześnie mało wrażliwe na działanie ostrzy i na tyle miękkie, by ich nie uszkodzić. Niewielka waga i odporność termiczna pozwala je łatwo czyścić i poddawać wysokim temperaturom np. podczas zmywania. 

Deski do krojenia Hasegawa słyną także ze swych właściwości antybakteryjnych – pod tym względem marka wiedzie prym w branży.

Sławomir Bieroń – znawca i pasjonat sztuk kulinarnych

Zdjęcia: OMC (dla sklepu Souschef.pl)