Zaznacz stronę

Po takim wstępie zastanawiacie się pewnie, jak to się ma do japońskich noży? Czy w innych krajach jest takie miejsce jak Gdańsk-Gdynia-Sopot? Gdzie spotkamy trójmiasto w Japonii? Zaskoczę Was, bo moje myśli poszły zupełnie innym tropem.

Yasugi – zacznijmy od źródła.

Jest kilka miejsc w Japonii słynących z rud żelaza. Tym najbardziej znanym jest miejscowość Yasugi w prefekturze Shimane, na największej wyspie Japonii – Honsiu. Tamtejsze piaski są niezwykle bogate w żelazo, które jest wytapiane w kilkutonowe bloki zwane kera. Z tychże bloków wydzielane są najlepsze partie zwane tamahagane, które trafiają do renomowanych kowali w Japonii. Rejon ten od wieków jest znany z przetopu stali. Ale dopiero w 1899 r. zaczęto robić to na skalę przemysłową. Tam też jest ulokowana huta stali HITACHI, najsłynniejsza w kraju, produkująca mi.in. autorską stal MBS-26 dla MASAHIRO.


Takefu – początek historii ostrza.

Był rok 1337 kiedy to Chiyozuru Kuniyasu przybył na zachodnie wybrzeże wyspy Honsiu w poszukiwaniu trzech najważniejszych składników: piasku obfitującego w stal, doskonałej jakości drzew sosnowych na węgiel drzewny i krystalicznie czystej wody. Znalazł wszystkie te rzeczy w okolicach Takefu, gdzie się osiedlił i rozpoczął produkcję … małych narzędzi rolniczych. Bo zanim zaczęły powstawać przepiękne noże kuchenne kowale produkowali przede wszystkim sierpy i motyki. Na kolejny przełom trzeba było czekać aż do około 1600 roku. W tym czasie wybuchł popyt na lakę, którą pokrywano wszystkie naczynia kuchenne i sprzęt domowy. Laka, czyli specjalnie spreparowana żywica drzew, zwana urushi, była pozyskiwana poprzez precyzyjne nacięcia na korze, przez które do zbiorniczków ściekała żywica. A czym robiono nacięcia? Oczywiście nożykami z Takefu! Liczni zbieracze laki rozsławili na cały kraj ostrza z Takefu.


Seki – droga na szczyt kuźnictwa.

Prefektura Gifu położona w środkowej części wyspy Honsiu znana jest już od VII wieku z licznych lokalnych wojen. Miasto leży na ważnym szlaku handlowym prowadzącym przez pasmo gór Hida. I to właśnie tutaj w 1229 roku osiedlił się sławny miecznik Motoshige. Dlaczego osiadł właśnie w Seki? Nie trudno zgadnąć: piasek, drewno i woda. Trzy „magiczne” składniki do wykuwania mieczy. Z czasem Seki stało się głównym ośrodkiem wykuwania mieczy z siedmioma najznamienitszymi szkołami. Historia jednak lubi płatać figle i w 1876 roku, w okresie Meji, na skutek szerokich reform, samurajowie zostali pozbawieni przywileju noszenia mieczy. A że rynek nie lubi pustki to kuźnie przerzuciły się na produkcję noży. Wielowiekowe doświadczenie, pierwszej klasy materiały, doświadczeni ludzie i szerokie zaplecze – to wszystko widzimy w każdym wykutym nożu kuchennym pochodzącym z Japonii.

Takim to sposobem powstało najważniejsze, dla miłośników japońskich ostrzy, trójmiasto. Trzy miejsca, w których miesza się tradycja i nowoczesność, wielowiekowa kultura Japonii i nowoczesne zdobycze technologii oraz metalurgii.

Sławomir Bieroń – znawca i pasjonat sztuk kulinarnych
Zdjęcia: OMC (dla sklepu Souschef.pl)