Zaznacz stronę

W dobie coraz bardziej wszechobecnej w pożywieniu chemii skłaniamy się do produktów naturalnych, bez konserwantów czy sztucznych barwników. Cały czas się edukujemy i poszukujemy najzdrowszego jedzenia. Wraz z rosnącą popularnością programów kulinarnych rośnie także nasza wiedza o gotowaniu i o sprzęcie kuchennym.

Jednak ciężko jest się ustrzec przed chorobami (np. gastrycznymi), nietolerancjami czy alergiami. Wszystkie te dolegliwości mogą się pojawić niespodziewanie i bez większego uzasadnienia (jak nam się zwykle wydaje). A wtedy sięgamy po najcięższe działa i łykamy góry tabletek, syropów czy suplementów. Czasami jest to konieczne lecz czasami rozwiązanie problemu leży gdzie indziej.

Garnki z najlżejszego żeliwa na ratunek zdrowiu

Technologia w dzisiejszych czasach pozwala na stworzenie niesamowitych stopów metali, kształtów czy wręcz kosmicznych rozwiązań. Niestety czasem takie „nowinki” słono kosztują i są poza zasięgiem „Kowalskiego”. A co kiedy musimy skorzystać z takich rozwiązań? Tanie sprzęty kuchenne to zwykle i tanie wykonanie oraz tanie materiały. A te potrafią niejednemu zaszkodzić. Są osoby, które muszą zwracać uwagę nie tylko na to co jedzą ale i w czym gotują. Wtedy szukają najbezpieczniejszych garnków, czyli takich, które:

– nie uwalniają pierwiastków ciężkich jak: nikiel, ołów, kadm

– nie uwalniają z powłoki, którą są pokryte, bisfenolu (BPA)

– są odporne na reakcje kwasowe odbywające się podczas gotowania

– są odporne na wysoką temperaturę

– są wytrzymałe na uszkodzenia mechaniczne.

Japońskie garnki żeliwne a normy

Normy unijne jasno definiują ilości uwalnianych do żywności pierwiastków ciężkich. Zgodnie z dyrektywą (1935/2004/WE i 10/2011) bezpieczne limity to:

Ołów: 0,1 mg/kg żywności

Kadm: 0,05 mg/kg żywności

Miedź: 5 mg/kg żywności

Nikiel: 0,014 mg/kg żywności

W Japonii są bardziej restrykcyjne warunki. Nie przeszkodziło to jednak marce UNILLOY w opracowaniu powłoki ze szkła nieorganicznego, która spełnia te wyśrubowane wymagania. Takim sposobem np. garnki w kolorze INDIGO, YELLOW czy SAKURA nie wydzielają w procesie gotowania czy smażenia żadnej ilości niklu, kadmu, ołowiu lub miedzi. Spokojnie więc można określić te garnki żeliwne jako zdrowe i nadające się do użytkowania przez osoby z alergiami. Producentowi udało się połączyć rewelacyjne właściwości akumulacji ciepła przez żeliwo z kosmiczną powłoką pokrywającą cały garnek i bezpieczną dla osób z kłopotami zdrowotnymi.

Sławomir Bieroń – znawca i pasjonat sztuk kulinarnych

Zdjęcia: OMC (dla sklepu Souschef.pl)